Polsk polis ha gripit en 34-årig man, som hållit sig gömd från rättsväsendet sedan 2015, misstänkt för att via nätbedrägerier lurat till sig minst 250 miljoner kronor i Sverige och Polen.
Mannen misstänks vara ledare för en grupp nätkriminella som fokuserat på rika affärsmän. Med hjälp av nätfiske har man lurat användare att lämna ifrån sig lösenord kreditkort och andra personliga uppgifter.
34-åringen har utlämnats till Sverige. Förutom nätbedrägerierna ska mannen även gjort dataintrång och kan ha kommit över information som, enligt TV4, utgör en risk för rikets säkerhet.
Uppgifterna i media går isär vad gäller händelsen. Några skriver att det är både svenskar och polacker som är drabbade, medan andra hävdar att det bara är svenskar. Vidare säger några att det är vanliga Internetanvändare, medan andra att det är företag och en tredje att det är rika affärsmän och -kvinnor.
Det verkar dock röra sig om en kvarts miljard kronor som 34-åringen varit med och stjäla. Man har använt sig av nätfiskemetoder (phishing) och man har även gjort dataintrång, där de alltså kan ha kommit över information som utgör en risk för Sveriges säkerhet.
Om de stora summorna stämmer, är fallet den största IT-härvan i Sveriges historia. Polsk polis arresterade mannen i en lägenhet i staden Poznan, där man även hittade stora summor kontanter. Pengarna har hjälpt mannen att hålla sig undan rättsväsendet sedan 2015.
När jag skriver om nätfiske brukar jag ofta få meddelande från läsare som undrar om det verkligen är någon som går på sådant här. En kvarts miljard kronor, bara från en grupp nätkriminella, är ett ganska tydligt svar på den frågan.
Statistik har visat att det är svårt att bedöma huruvida ett mejl är legitimt eller nätfiske. Du kan själv göra ett test för att se om du kan se skillnad. Det enda vettiga skyddet mot att falla för nätfiske, är kunskap. Och här finns det uppenbarligen mycket att göra.
Källor: Aftonbladet, TT, TV4, Dina Pengar