Symantec släppte igår sin årliga Norton Cybersecurity Insights Report, som är en undersökning baserad på 21000 konsumenter världen över. Enligt rapporten har 1,7 miljoner svenskar drabbats av nätkriminalitet under de senaste 12 månaderna. De mest utsatta är så kallade ”millennials” (18-34 år).
Vidare säger rapporten att nätkriminella på olika sätt lyckats lura de svenska användarna på sammanlagt 2,6 miljarder kronor. I snitt har de drabbade lagt 20,5 timmar på att komma till bukt med de problem som skadlig kod och annan form av nätkriminalitet ställt till med. Symantec berättar också att de som drabbats av brottslighet är de som är minst benägna att skydda sig mot det – även efter att de blivit drabbade…
Norton Cybersecurity Insights Report talar om att närmare tre fjärdedelar av de svenska Internetanvändarna vet att de aktivt måste skydda sin information mot cyberkriminalitet, men ändå klickar de på länkar och öppnar bifogade filer från okända avsändare.
Även om bedrägerier via nätfiske har funnits i över två decennier har människor fortfarande svårt att identifiera falska e-postmeddelanden. Var femte svensk (21%) kan inte identifiera ett nätfiskeangrepp. Den digitala generationen, så kallade millennials, är de som oftast drabbas av nätbrottslighet, där 35 procent har utsatts under det senaste året i Sverige. Även affärsresenärer (29%), föräldrar (27 %) och män (22 %) uppgav rätt hög nivå av internetbrottslighet. [Källa: Pressmeddelande]
För att skydda din information och dina filer behöver du en komplett lösning mot farlig kod, spyware och hackare – det vill säga antivirus, antispyware och brandvägg. Dessutom bör du ha ett filter mot skadliga webbsidor, såsom SiteAdvisor eller WOT.
Men även om du ska ha säkerhetsprogram som skyddar dig, är det allra bästa skyddet kunskap. Alla bör lära sig känna igen nätfiske och bedrägerier på Internet, och att inte klicka på varenda länk eller öppna alla filer som mottages.
För er som följer TkJ.se är det här ganska säkert helt uppenbart. Men bara för att vi vet hur man gör, betyder inte att alla andra också gör det. Så det är upp till oss att se till att våra vänner och familjer lär sig.
Hur allvarligt är det – egentligen?
Avslutningsvis vill jag påpeka att undersökningen samlat in svar från 6000 personer i Europa – hur många det är i Sverige framgår inte. Utifrån procentuell befolkningsmängd i Sverige jämfört med hela Europa, bör du ha i åtanke att statistik och rapporter alltid ska tas med en nypa salt.
Därmed inte sagt att vi inte drabbas av cyberkriminalitet. Verkligen inte. Sådant får jag höra hela tiden från förtvivlade Internetanvändare som fallit offer för ransomware och andra bedrägerier. Inte minst det hopplösa Microsoft-bedrägeriet via telefon.
En bra säkerhetslösning är viktig. Vill du inte betala, finns det flera gratis antivirus. Och vill du inte använda någon säkerhet över huvud taget, se till att ha en bra backup som inte kan nås av trojaner, om du drabbas. Med det menar jag att du inte ska använda en hårddisk i datorn som din enda säkerhetskopia, eftersom en trojan kan hitta dina filer även om de är undangömda på D:\…
Mer läsning om datorsäkerhet
- Så tar du bort Mylucky123.com med gratis verktyg
- Mirai infekterar IoT-enheter och skapar enorma botnät
- Telefonsamtal från ”Microsoft”, ny varning för bedragare
- Ny app för Mac stoppar farlig kod som spionerar på webbkameran
- Rädda din dator från ransomware med No More Ransom
- Har du en Smart-TV med Android – varning för ransomware
- Trojan i appar för Android misstänkts ha smittat hundratusentals
- Experter: Avinstallera QuickTime från Windows omedelbart
- Så infekterar falska codecs för filmer din dator med skadlig kod
- ”Jag har inte att dölja så jag bryr mig inte om krypering”
- Varning för felstavade domäner – sajter med skadlig kod för Mac
- Nu kommer skadlig kod som kan köras på Windows, Mac OS X och Linux
- Hur säkra är barnens uppkopplade leksaker? Tips till föräldrar!
- Varning för Facebook-bedragare som lurar till sig bankinloggning!