Telia följer nu konkurrenten Tres fotspår och struntar i nätneutraliteten genom att ge sex stora drakar inom sociala medier en gratisväg ut till konsumenterna. För de kunder som använder abonnemangen Telia Mobil Komplett eller Telia Mobil Dela, blir det gratis att använda tjänsterna Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, Twitter och Kik.
Vid en första anblick kanske detta känns som något bra för konsumenten, eftersom du inte längre behöver oroa dig för att ditt användande av dessa tjänster kommer äta upp din månatliga maxgräns för trafik. Men det är en oroväckande utveckling som slår hårt mot den väldigt viktiga nätneutraliteten.
Nätneutralitet handlar om att Internetoperatörer inte ska prioritera trafik för specifika tjänster. Detta för att stora företag inte ska kunna betala operatörer för att få tillgång till bättre bandbredd ut till konsumenterna. Skulle vi välja att göra så, innebär det att jättarna får ett enormt försteg framför konkurrenter och uppstickare.
Det skulle bli omöjligt för någon ny tjänst att konkurrera mot till exempel Netflix eller Facebook, eftersom de inte skulle ha råd att betala operatörerna för att få samma prestanda ut till konsumenten.
I praktiken innebär det att alla de tjänster som inte har råd att betala operatörerna, för att konkurrera mot jättarna, kommer att fungera sämre ut mot användarna, vilket leder till ett stopp i utvecklingen. Det blir bara de stora tjänsterna kvar. Utan konkurrens slår det långsiktigt mot konsumenterna.
När Telia nu ger de sex stora sociala tjänsterna Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp, Twitter och Kik en gratis väg ut mot användarna slår det mot de övriga sociala nätverken. Värt att notera är att fyra av dessa sex tjänster ägs av Facebook (bortsett från tjänsten med samma namn äger Facebook även Instagram, Messenger och WhatsApp).
Vad väljer användarna mellan gratis och inte gratis?
LinkedIn kommer till exempel att fortsätta dra bandbredd när du använder den. Och, som Emanuel Karlsten förklarar i en krönika hos BreakIt, kommer Telias beslut att strunta i nätneutraliteten med största säkerhet sätta käppar i hjulet för olika diskussionsforum – till exempel Familjeliv, Svenskafans, med flera.
När du som användare har ett begränsat trafiktak, gäller det att använda bandbredden effektivt. Och när det inte kostar trafik att välja Facebooks diskussionsgrupper framför de olika nischade svenska forumen, vad väljer man?
Det är just det här som är problemet med att strunta i nätneutraliteten. Att låta stora företag få en egen körfil på motorvägen, gör det enkelt för dem att susa förbi alla mindre konkurrenter. Startup-företag eller nischade mindre sajter har ingen rättvis möjlighet att slåss om användarna.
Operatören Tre gjorde något liknande, när de i höstas började bjuda sina kunder på datatrafiken när du använde ditt mobila bredband för att strömma musik. Problemet var att erbjudandet bara gällde Spotify, Deezer och Tidal.
De andra tjänsterna, till exempel Apple Music och Google Play Music, fortsatte att belasta kundernas trafikkonto. Strömmande musik käkar rätt mycket bandbredd, så vilken tjänst hade du valt mellan Spotify och Apple Music om den ena kostar trafik medan den andra inte gör det?
Så slår det här mot mindre tjänster
Ponera att du startar en tjänst för att strömma film. Din lösning är billigare än Netflix, tekniskt överlägsen och du har ett betydligt större utbud av filmer och TV-serier. Men efter att du lanserat tjänsten går Netflix till Internetoperatörerna, slänger fram ett par säckar pengar, och dagen efter prioriteras all trafik för strömmande video till Netflix fördel.
Kunderna som använder din sajt börjar klaga på att uppspelningen laggar, att det tar lång tid att starta filmer och det fungerar inte alls bra. Och det finns ingenting du kan göra, såvida du inte har en massa pengar att betala till Internetoperatörerna. Det spelar ingen roll hur mycket bandbredd och hur snabba servrar du investerat i, för din trafik mellan operatör och kund har prioriterats till Netflix.
Det är därför nätneutraliteten är så fruktansvärt viktig!
Telia och Tre har så klart svar på tal där de förklarar att de inte alls bryter mot nätneutraliteten. Men om trafik till enskilda tjänster på något sätt prioriteras framför andra tjänster, må vara trafikhastighet eller prissättning, så bryter det mot nätneutraliteten.
Du kan läsa mer om vad Post- och Telestyrelsen (PTS) säger om nätneutralitet:
Nätneutralitetsregleringen, som enligt förordningen ska gälla från den 30:e april 2016, syftar till att säkerställa att trafik över internet inte diskrimineras och att slutanvändares rätt till ett öppet internet bevaras. För att åstadkomma detta har en lång rad rättigheter och skyldigheter utformats för internetleverantörer, slutanvändare och regleringsmyndigheterna.
Bland de nya reglerna finns en grundläggande rätt för slutanvändare att ta del av det innehåll, de tjänster och de applikationer de vill över sin internetanslutning. Rätten till valfrihet är central i regleringen och får inte inskränkas av internetleverantörer genom t.ex. begränsande avtalsvillkor eller affärsmetoder.
Källa: PTS
Vad tycker du om nätneutraliteten? Är den viktig att följa eller ska Internetoperatörerna få bestämma vad du ska använda ditt bredband till? Lämna gärna en kommentar!