Om du surfar med Google Chrome på en Mac, och tagit en titt i Aktivitetskontrollen, så känner du säkert till en process vid namn Google Chrome Helper. Ofta finns det flera instanser och lika ofta käkar de upp en hel del internminne.
Men vad är egentligen Google Chrome Helper? Vad hjälper det till med? Den frågan fick jag häromdagen, och när jag kollade hur det stod till på min nya MacBook upptäckte jag att Google Chrome Helper reserverat inte mindre än drygt 1,5 GB arbetsminnne…
Följer du mig på Instagram vet du säkert att jag för två veckor sedan uppgraderade till en MacBook 12-tumsmodell. Jag är fortfarande helt frälst i datorn; den är superlätt, har bra prestanda och grym skärm, och den är galet snygg.
Min gamla Air 13-tummare började bli långsam och jag har aldrig varit så förtjust i storleken eftersom jag oftast använder de lätta MacBookarna när jag ligger i sängen eller soffan. Tidigare hade jag en 11-tummare och den var betydligt mer trevligare – så därför valde jag den nya modellen med skärm på 12 tum.
Nog om detta! Jag ville mest påtala att Macen jag testat på var helt ny, samt att påminna om att jag faktiskt inte bara kör PC och Windows, även om det är min främsta plattform.
Ta en titt i Aktivitetskontroll
För att kontrollera om det körs några Google Chrome Helper på ditt system, gör du det enklast genom att starta Aktivitetskontroll. Du hittar den här applikationen om du öppnar Finder, och i vänsterspalten klickar du på Program-länken. Här hittar du mappen Verktygsprogram. Öppna den och klicka igång Aktivitetskontroll.
Om du är lite bekant med Windows känner du säkert till Aktivitetshanteraren. Aktivitetskontroll är motsvarigheten på Mac OS X. Här kan de se alla aktiva processer, hur mycket prestanda de kräver och så vidare. Du kan även avsluta processer och program som exempelvis har kraschat.
Kör du Google Chrome lär du ha en eller ett par poster som heter Google Chrome Helper. Så vad är det för något? Chrome Helper har egentligen inget med själva webbläsaren att göra. Det är nämligen ett verktyg som tar hand om de tillägg (plugin) som du har installerat i webbläsaren.
Tillägg är boven i dramat
Tillägg är verktyg som låter dig köra annat än HTML, Javascript, CSS och andra webbstandarder i din webbläsare. För att ta ett exempel kan Adobe Flash Player köras i en instans av Google Chrome Helper med syftet att hantera Flash-animationer på en webbsida.
Har du många flikar eller fönster av Chrome uppe, och besöker sidor som har mycket reklambanners i Flash, kommer du att hitta rätt många Google Chrome Helper när du tittar i Aktivitetskontroll.
Det går att avsluta processerna via Aktivitetskontroll, men det är en väldigt kortsiktig lösning. Det hjälper dig bara för stunden. Om du istället vill minska på de här processerna i framtiden, behöver du se över dina tillägg i Chrome. Stäng av sådant du inte behöver. Gå till adressen chrome://plugins för att lista olika plugins. Du hittar även tillägg på chrome://extensions.
Ett annat sätt att minska på prestandakravet, är att ställa in Chrome till att inte köra igång material som kräver ett tillägg, utan att fråga dig om lov först. Det här innebär bland annat att Flash-animationer inte startar automatiskt.
För att göra det här, välj i menyn Chrome -> Inställningar. Skrolla ner och klicka Visa avancerade inställningar. Under Sekretess klickar du Innehållsinställningar. Här finns en hel del inställningar att leka med. Du kan börja med att skrolla till Flash, och kryssa i alternativet Upptäck och kör viktigt Flash-innehåll.
Här kan du läsa fler tips för att surfa snabbare
- Google Chrome: Tips, lösningar, tillägg – allt samlat!
- 5 klockrena tillägg för Chrome
- 7 enkla tips för ett snabbare Windows!